✓ Gratis verzending vanaf 30 Euro    ✓ Morgen in huis    ✓ Stichting Webshop Keurmerk

Twitter Facebook

Netwerkkabels

Netwerkkabels, ook vaak internet kabels genoemd, worden gebruikt voor computernetwerken en zijn er vele soorten en categorieën. Om hier als leek een beetje inzicht in te krijgen schrijven we deze korte uitleg over drie aspecten waarin netwerkkabels zich van elkaar onderscheiden. 

Categorieën: CAT5e en CAT6
Netwerkkabels zijn er in diverse categorieën. Veruit de meest gebruikte en voorkomende zijn CAT5e en CAT6. Beide zijn geschikt voor hoge snelheden van 1000Mbs. Het verschil zit hem in dat CAT6 kabels aan nog strengere specificaties voldoen voor meer professioneel gebruik. Voor normaal thuisgebruik wordt meestal CAT5e gebruikt. Prijsverschillen hierin zijn gering.
 

Patchkabels en crosskabels
Een patchkabel gebruik je wanneer je een PC met een switch, router of hub wilt verbinden. Een crosskabel gebruik je wanneer je twee PC’s direct met elkaar wilt verbinden of twee switches/routers met elkaar wilt verbinden.
 

UTP en FTP
UTP staat voor ‘Unshielded twisted pair’. Deze kabels hebben geen elektromagnetische afscherming. FTP staat voor ‘Foiled twisted pair’ en is eigenlijk een UTP kabel omringd door een folie, waardoor deze kabel meer bescherming biedt tegen interferentie.


Stranded en Solid
Het verschil tussen stranded (gevlochten) en solide kabels zit hem in de soepelheid van de kabels. Bij stranded kabels zijn de adres soepel/flexibel. De aders van solide kabels zijn stug. Een solide kabel kan gebruikt worden om LSA stroken te verbinden, maar ook om bijvoorbeeld door de muren van een huis of pand te laten lopen. Kant en klare netwerk (patch)kabels zijn meestal stranded kabels. Houdt u bij de keuze van kabels op rol vooral rekening dat u de juiste pluggen erbij koopt.


Klik hier om ons uitgebreide aanbod aan netwerkkabels te bekijken.